fredag 30 september 2016

Ny garnkvalitet från Svarta Fåret - Soft Lama

En av höstens stora nyheter från Svarta Fåret är den otroligt mjuka garnkvaliteten Soft Lama.

Som det hörs på namnet så kommer fibern till garnet från från lamadjuret och består av 100% babylama. Lamafibern är en helt naturlig, biologiskt nedbrytbar fiber från lamadjur som lever uppe i deras naturliga miljö på 4000 meters höjd över havet i Anderna i Sydamerika. Dessa otroligt anpassningsbara djur trivs här tack vare den mjuka, ihåliga fiber som håller dem bekväma i de extrema väderförhållande som förekommer här, från brännande hetta på dagen till minusgrader på natten.
Lamafiberns fantastiska egenskaper
Eftersom lamafibern är ihålig, så ger plagg stickade med lamagarn en överlägsen isolering och effektiv fuktreglering. Den upprätthåller alltså precis rätt mängd fukt närmast huden.

Lamafibern:
• Andas, värmer när det är vått och torkar snabbt
• absorberar fukt och är värmeisolerande
• är naturligt allergivänligt och mycket bra även för känslig hud.
• är antibakteriellt, så det behåller inte kroppslukt.
• noppar inte och är naturligt smutsavstötande.
• är en elastisk och stark fiber
• har låg statisk elektricitet, så det drar inte till sig ludd och skräp och det går
därför lätt att skaka av
• Färgerna mattas inte av, de har hög hållbarhet
• Lång livslängd
• Räkna med bekväma plagg vid temperatursvängningar på upp till 50 grader.

Lamahåret klipps en gång per år av infödda bönder/odlare och bearbetas utan kemikalier. Till skillnad från fårull, innehåller lamahåret inget lanolin, så inga kemiska medel används i behandlingen. Fibrerna är naturligt mjuka, så de kräver inte ”super-tvättning” eller en hartsbeläggning som är en typisk del av uppmjukningsprocessen för merinoull.

Leverantören av Soft Lama är specialiserade på lamafiber och har själva utvecklat och gjort stora investeringar i maskiner som separerar de grova håren från de fina håren, vilket medför en mycket hög och fin lamakvalitet. Denna process kallas ”dehairing process” och leverantören är ett av de ledande företagen i världen med dehairing-processen av naturfiber. Hela produktionskedjan finns i Bolivia, från lamadjurets betesmarker via dehairing-processen, spinning, färgning till nystning och paketering av garnet. Detta ger leverantören en bra kontroll över hela processen från råvara till färdigt garn och ger fler arbetstillfällen i Bolivia.


Visste du att:
Lamafibern anses finare än alpackafibern pga att lamafibern har en större ihålighet och tätare fjäll utanpå hårstråt. Ullfibern är inte ihålig, den är helt kompakt. Därför har den inte samma ”isoleringsegenskaper” som Lama. Ullfibern värmer alltid i både värme och kyla.
Lamafibern reglerar och anpassar värmen, dvs. värmer när det är kallt och svalkar
när det är varmt. Perfekt "året om-garn".Se mer design och färgkarta här: Soft Lama
Lisa över Svarta Fårets återförsäljare: Återförsäljare

1 kommentar: