onsdag 6 juli 2016

Makramé i Home Sweet HomeHar du testat makramé någon gång? Om inte borde du testa, det är riktigt kul och blir så fint!
Vi har tagit fram ett makraméhäfte med design i vårt inredningsgarn Home Sweet Home.
När man hör ordet makramé tänker man oftast att det är någonting som är knutet med ett hårt garn, men detta blir väldigt mjukt och ett jättehärligt resultat.

Makramé är inget nytt. Tvärtom. Ordet betyder ”frans” på arabiska och man tror att det var just arabiska vävare som började med knyt-tekniken på 1300-talet, när de knöt fransar av de trådar som hängde längs kanterna på deras handgjorda tyger. Därifrån ska tekniken sedan ha spridit sig över världen, men det finns inte mycket forskning att hänvisa till och få böcker beskriver makraméns historia.

Finare arbeten i lin, silke och fint bomullsgarn tillverkades professionellt av snörmakare under medeltiden, vilket var ett eget skrå. Tekniken spred sig från Medelhavsområdet till hela Europa under 1800-talet, då makramé blev en populär fritidssysselsättning för högreståndsdamer. Den tros också ha spridits av sjömän till bland annat Sydamerika. Makramén är nära besläktad med dekorativ knytning av knopar. Handknutna fisknät, nätpåsar för förvaring i båtar, flöten och vanliga knopar har mycket gemensamt med makraméns knutar.


Vårt nya A4-häfte "Makramé 1" innehåller 7 olika design. Till varje design finns en beskrivningstext samt steg-för-stegbeskrivning på de knopar som ingår. Det finns även en sida med tips & trix. Vi har dessutom lagt upp 3 filmer på knopar, som ett komplement till dessa illustrationer, som du kan kika på.

Fimer:
Makraméknut
Spiralknut
Dubbla halvslag


 Svarta Fårets produkter hittar du här: Återförsäljare1 kommentar: