onsdag 3 februari 2016

Svarta Fårets Mysteriestickning del 1

Hej och välkomna till Svarta Fårets mysteriestickning 2016!
Nu är det dags att lägga upp maskorna :-)

Vi kommer som sagt var att köra två varianter på den här mysteriestickningen; "Originalvarianten" och "Nybörjarvarianten" Båda stickar efter samma diagram men slutprodukterna kommer att se olika ut. Diagrammet kommer att ligga mellan texten till "Originalvarianten" och "Nybörjarvarianten" så det skall vara lätt för alla att se den. Det går att ladda ned och skriva ut diagrammet. Det kan underlätta att göra det och där notera vilka dina färger är.

Originalvarianten:  Passar dig som är van vid flerfärgsstickning.
Nybörjarvarianten:. Perfekt för dig som tycker om att sticka men inte har testat flerfärgsstickning tidigare.

Läs förhandsinformationen om mysteriestickningen här: Mysteriestickning
Det är första gången vi gör detta och det känns jättespännande. Har du några funderingar eller frågor så är du välkommen att ställa dem i kommentarsfältet nedan. OBS att det kan ta en stund innan kommentaren syns, men vi kommer att svara så fort vi kan. Du är även välkommen att gå med i vår Facebookgrupp: Svarta Fåret KAL och där kan du se andras stickningar och diskutera!


 Då kör vi......


Originalvarianten:
Lägg upp 165 m med fg 1, på jumperst 2½ och sticka 8 v resårst: X 1 rm, 1 am X.
Byt sedan till st 3, sticka mönsterstickning efter kantm, enl diagrammet v 1 -11. OBS minska 17 m jämnt fördelat över 1:a v på mönsterstickningen, genom till sticka 2 m tills, 17 ggr. Det finns nu  148 m på stickan.


MÖNSTERDIAGRAM till original & nybörjarvariant
Sticka mönster efter kantm. Sticka slätstickning, förutom på ev gråmarkerade varv. De stickas med am från räts eller med rm från avigs.

Ladda ned diagrammet som PDF:  v1-11

Nybörjarvarianten:
Lägg upp 22  m med fg 1, jumperst 3 och sticka 8 v resårst: X 1 rm, 1 am X.
Sticka sedan mönsterstickning efter kantm, enl diagrammet v 1 -11.

Tips: Om du tycker det är svårt att sticka med 3 olika färger på ett varv, så ta samma färg på båda hjärtan så blir det bara 2 färger att hålla reda på. Det gjorde vår nybörjare som har varit med och test-stickat. Hon märkte även att hon stickade am väldigt löst så hon gick ned till stl 2,5 på stickorna de varven det stickas am.
Hon tyckte även att det var lite klurigt att läsa av diagrammet så hon gjorde en rad för mycket på hjärtat, men det blev ju fint ändå! Efter detta kommer hon att skriva ut diagrammet så att hon kan stryka över rad för rad vartefter hon har stickat dem.
Nästa del publiceras söndag 7 februari
(Tidigare delar på Mysteriestickningen kommer att ligga kvar på bloggen, så du kan sticka i din egna takt!) För att se tidigare delar klicka på etiketten Mysteriestickning till höger i menyn.


11 kommentarer:

 1. Hej igen, bra att ni la ut info på FB också.
  Nu undrar jag vilken markering som är bottenfärgen, den vi har tre nystan av? /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra Feedback. Det är första gången vi kör något sådant här så vi tar till oss alla tips! :-)
   Ja, färg 1 är den ni har 3 nystan av och markeringen i diagrammet är en svart ifylld fyrkant.

   Radera
  2. Tack, då skriver jag det på FB, det var många som undrade där. :-)

   Radera
 2. vad tror ni det kan bli om ni skulle gissa efter första delen vi fått. roligt att se om man gissat rätt sen när det är klart. jag har gissat på handduk eller förkläde el väska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maskantalet stämmer så babykofta för 6 månader om man stickar i ett stycke upp till ärmhålet.

   Radera
 3. Jag undrar om man skulle kunna dubbelsticka istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin! I princip skulle det går bra, men det är överkurs i denna kal så det är inget vi kommer att ta upp. :-) Tänk bara på att i några mönster-rapporter kommer det vara 3 färger. (Fast det kan du ju reglera till 2 färger om du vill, eller om du känner att du kan hantera 3 färger) :-)

   Radera
 4. Är det 1 eller 2 kantmaskor per sida? Var står antalet angivet? Med 1m stämmer inte maskantalet.

  SvaraRadera
 5. Hej. Hur många maskor är tänkt som kantmaska? Får inte diagrammet att stämma med 1...

  SvaraRadera
 6. Svar på fråga ang kantmaska: Det är tot 2 kantmaskor, alltså 1 kantmaska på varje sida. Starta med en kantmaska och börja sedan att följa diagrammet från höger till vänster ända tills du kar en maska kvar, då den också är en kantmaska. Det som man kan haka upp sig på är att man tänker att det borde vara 18 x 8 = 144....då blir det ju 4 maskor över tycker man. Men de två sista m innan sista kantmaskan är de första 2 m på diagrammet igen. Man stickar alltså 8 hela rapporten plus 2 m på en nionde. Detta är för att annars hamnar hjärtat ända ut i kanten på ena sidan. Hoppas ni förstår hur vi menar :-)

  SvaraRadera
 7. Apropå att gissa tror jag att det blir ett kuddfodral.

  SvaraRadera