fredag 24 juli 2015

Basmönster till virkad börs med 2 alternativa knäppen/spännen.

Svarta Fåret säljer nu två varianter av spännen som man kan ha till till små väskor.
Den ena har knäppningen på sidan i form av ett hjärta. På detta spänne finns även en liten "ring" där man kan fästa tex ett handtag. Det andra spännet har en vanlig knäppning på mitten.

Här kommer ett virkat basmönster till en söt börs, som passar till båda dessa spännen.
Antalet fasta maskor på sista varvet är detsamma men antalet hål i spännet som man fäster den virkade börsen i är olika på dem. Därför har vi gjort den skiss som visar hur man kan sy fast virkningen på respektive spänne.

Detta är tänkt som ett basmönster och kan lätt varieras tex med randning i olika färger osv. Ni kommer få se fler varianter på hur man kan göra framöver med utgångspunkt från det här grundmönstret.Spänne med lås på mitten
Spänne med lås på sidan

Virkad börs
1 nystan Tilda
Virknål 3
1 spänne (art "silverspänne": 615-159, art spänne m hjärtan: 615-168)
Tunn synål.
( OBS! Kontrollera innan du börjar fästa börsen i spännet, att nålen är tillräckligt tunn så den kommer igenom alla hålen. Använd dig antingen av sytråd, eller dela på garnet så att det blir tillräckligt tunt)

öka = 2 hst i varje m
Börja varje v med 2 lm och slut med en sm.
För resterande virkförklaringar klicka på etiketten "virkskola" i menyn till höger :-)

Virka 10 hst runt en magisk ring/löpöggla
V1: *Öka i varje m. Upprepa från * (20)
V2: *1 hst,öka. Upprepa från * 30)
V3: *2 hst, öka Upprepa från * (40)
V4: *3 hst, öka. Upprepa från * (50)
V5: *4 hst, öka. Upprepa från * (60)
V6-15: hst (60)
V16: fm (60)
Sy fast börsen i spännet med hjälp av bilden nedanför, en sida i taget. Att man hoppar över några maskor på sidorna är för att det skall gå att stänga börsen.

Tips!
Om du skall ge bort den så fyll/forma den med tex lite kuddstoppning så att den får en fin form och lägg ned den i en söt ask.Svarta Fårets återförsäljare hittar du här: Återförsäljare

3 kommentarer:

 1. Ska börsen virkas i "spiral" eller med varv som sammanfogas av en smygmaska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken är att sluta varvet med en sm, men om man vill så kan man virka spiral (iaf om man gör den enfärgad) och avsluta med en fm och en sm i slutet.

   Radera
 2. Jag undrar om det finns någon nätbutik som säljer sidoknäppt spänne med hjärtan som på din fantastiskt fina börs? Jag hittar ingen. Jag har just börjat virka och har gjort din fina uggla som blev jättebra! Nu vill jag ha en börs för alla mynt. Jag hoppas du kan maila svaret. Hälsningar Barbro
  barbroh49@gmail.com

  SvaraRadera