onsdag 27 maj 2015

Midsommar virk-along. Första blomman samt garnöversikt

Kanske har du virkat klart stommen till midsommarkransen redan, eller så kan du varva din virkning mellan stommen och blommor. Huvudsaken är att du tycker att det är kul :-)

Idag kommer beskrivning första blomman till kransen, en personlig favoritblomma- VIOL!.
Den kan tyckas vara lite klurig men vi har försökt att göra en pedagogisk instruktion till den. Längst ned finns även ett diagram som komplement till texten. Det kan du ladda ned som PDF om du vil.

Du behöver kunna virka lm, sm, fm, hst, st, dst. På våra virkkurser (Se under ETIKETTER till höger ) har vi steg-för-stegbeskrivningar hur du gör olika virkmaskor. Skulle du tycka att den här violen är för svår så börja med bladen, som kommer i ett inlägg senare idag, så länge och virka 4 extra av någon av kommande blommor istället, i "violfärgerna"!Viol: Virka totalt 4 violer och sy fast dem "mitt emot" varandra på stommen så som bilden ovan visar.
Färger som ingår i violen: Gul, lila och ljusblå
Virkas med dubbelt garn
Virknål: 4
De olika färgerna på texten är för att markera vilka maskor som bilder ett blomblad, så att det skall bli mer överskådligt.

Med gult dubbelt garn:
Virka 4 lm och slut till en ring med en sm.
V1: Virka 1 lm och sedan 8 fm runt ringen. Byt till blått garn och slut varvet med en sm i första lm. Klipp av och fäst det gula garnet.
V2: (1 lm + hst), (hst + 1 lm + sm), (sm + 1 lm +hst), (hst + lm + sm ) (sm + 2 lm + st), (st + dst), 
(dst + st), (st +2 lm + sm). Byt till lila garn och slut varvet med en sm i första lm.. (Klipp av och fäst det blå garnet).
V3 (Virkas från/på baksidan av blomman): *För in virknålen från blommans baksida mellan två gula m och sedan tillbaks genom mitten. Hämta upp garnet och drag igenom det hela vägen tillbaks, gör ett omslag och drag garnet igenom de 2 m på virknålen (Du har du virkat en fm runt det gula och det är det lila som synd i  mitten på bilden nedan). Virka 3 lm (på baksidan av blomman). För in virknålen från blommans baksida mellan nästa två gula m och tillbaks genom mitten. Hämta upp garnet och drag igenom det, gör ett omslag och drag garnet igenom de 2 m på virknålen.*
Upprepa *-* igen (detta bildar två lm-kedjor, bakom de två översta blå bladen, som du strax skall virka de lila blombladen runt).
Hoppa över en gul, **För in virknålen från blommans baksida mellan två gula m och tillbaks genom mitten. Hämta upp garnet och drag igenom det, gör ett omslag och drag garnet igenom de 2 m på virknålen.**. Upprepa **-**. Hoppa över en gul. Nu har du kommit runt ett varv och skall virka lila blomblad runt de två lm-kedjorna:
V4: (sm + 2 lm +1 st +3 dst +1 st + 2 lm + sm), (sm + 2 lm +1 st +3 dst +1 st + 2 lm + sm)
Klipp av och fäst garnet, men spara lite längd på det lila garnet som du sedan kan sy fast blomman med på kransen.


  Ladda ned diagram som PDF: Diagram virkad viol


Total garnåtgång till kransen för dig som vill vara förberedd:
2 n Tilda fg 584 (Till stommen och ev några blad)
2 n Candy 65 ljusblå
2 n Candy 62 lila
2 n Candy 34 gul
2 n Candy 04 vit
2 n Candy 42 rosa
2 n Candy 48 cerise
2 n Candy 38 grön
Candy är "mininystan" (10 g) i bomull och är perfekt till sådana här projekt :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar