torsdag 29 januari 2015

Virkkurs del 1- grunderna


Hej!
Nu har vi varit tysta här på bloggen sedan julkalendern men vi har inte försvunnit.
Vi har pysslat med mycket i tysthet och ett av resultaten är virk-kurser för dig här på bloggen. Den här tanken föddes redan när vi startade bloggen och nu har vi gjort verklighet av några våra visioner :-)
Till en början blir det en "intensivkurs" för nybörjare där vi helt enkelt går igenom grunderna. Några enklare mönster med tydliga beskrivningar dyker upp. Sedan går vi vidare med mer avancerad virkning.
En massa spännande virkning väntar här under våren så håll ögonen öppna!


I dagens kurs går vi igenom:
*Löpugla
*Luftmaska (lm)
*Fast maska (fm)
*Halvstolpe (hst)

Klicka på bilden så ser du texten tydligt. På surfplatta/telefon kan du även zooma in på bilden och se det virkade i närbild :-)


6 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad fint med en "kurs" i nybörjarvirkning. Kan ni tänka på till nästa gång att inte lägga texten som bilder? Det gör att de som använder uppläsare inte kan läsa texten. Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Du kan klicka på bilden så visas den tydligt. Då kan du även zooma in och se riktigt nära hur det virkade ser ut. :-)

   Radera
  2. (Zooma in gäller telefon och surfplatta, men åven på datorn ser du tydligt när du klickar på bilden)

   Radera
  3. hej igen!
   Jag är medveten om att man kan zooma in på bilder, det jag menar mer specifikt är själva uppläsningen. En bild kan inte läsas upp om man som synskadad har en uppläsare för datorn. Det registreras inte som text, utan det är inbäddad i bilden. Text som är markerbar (som i denna kommentar) på webben är uppläsbar.

   Text som ligger inuti bilder blir inte heller sökbar, om någon vill söka efter specifika termer i er guide. Hoppas ni förstår vad jag menar. :)

   Radera
 2. Hej igen! Det jag menar är att texten är inbäddad i bilden. Det betyder att om man exempelvis har en synskada och behöver få texten uppläst av datorn, så kan den inte läsa från bilden då det inte är html-text utan bara en bild. Det går också att lägga in en alt-text i bildinfon som är samma som på bilden.
  Hoppas ni förstår vad jag menar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är jag med. Vi tar till oss detta. Tyvärr är virkkursen redan färdiggjort layoutmässigt men framöver skall vi ha detta i åtanke. Tack!

   Radera