fredag 14 november 2014

Stickad socka utan häl

Fiskarsocka, skruvad socka, sockan utan häl, snurrsocka.....kärt barn har många namn.

Det finns många fördelar med den här sortens socka. Många tycker att det är krångligt att sticka häl, och på den här sockan slipper man det! Eftersom den inte har någon häl behöver man inte heller vara lika exakt med storleken. Dessutom håller sockan längre då man kan vrida på den och på så sätt slita på olika ställen. Sockan är stickad med en resårstickning som förskjuts var 4:e varv och detta gör den mycket elastisk och formbar..

Grundmönstret är att man lägger upp ett antal maskor som är delbart med 4.
Sticka sedan "2 rm, 2 am". Efter 3 varv förskjuts mönstret 1 m till höger (så första förskjutningen så börjar du med en rät. *2 aviga, 2 räta varvet ut. Avsluta med en rät.
Och så fortsätter du, med förskjutningar var 4:e varv, tills strumpan når fram till tårna och har den längd som önskas. Då börjar du minska. Sticka slätstickning (utan förskjutningar) och minska en maska i början på varje sticka, på vartannat varv, tills du har fyra maskor kvar på varje sticka. Klipp av garnet och dra det genom de kvarvarande maskorna. Drag ihop och fäst garnet.


  
2 nystan Raggsocksgarn Jumbo räcker till en par vuxensockor + ett  par barnsockor.

 Vi har stickat upp ett "vuxen och barn-kit"
 På bilden är det en liten 3-åring och hans pappa som bär dem

Garnåtgång: 2 nystan Raggsocksgarn Jumbo  (På bilden är det fg 991)
Strumptickor: 4 mm
Storlek: barn 3-5 år, strumlängd ca 23 cm (vuxen, strumplängd ca 40 cm)


Lägg upp 32 (48) m och fördela dem på 4 strumpstickor, 8 (12) m på varje sticka.
Sticka sedan "2 rm, 2 am". Efter 3 varv förskjuts mönstret 1 m till höger (så första förskjutningen, och de tre efterkommande varven, så börjar du med en rät. *2 aviga, 2 räta varvet ut. Avsluta med en rät.
Och så fortsätter du, med en förskjutning 1 m åt höger var 4:e varv (nästa förskjutning stickar du alltså 2 aviga, 2 räta) tills strumpan är ca 17 (34) cm. Då börjar du minska. Sticka slätstickning ( utan förskjutningar) och minska en maska i början på varje sticka, på vartannat varv, tills du har fyra maskor kvar på varje sticka. Klipp av garnet och dra det genom de kvarvarande maskorna. Drag ihop och fäst garnet.


Ladda ned som PDF: Fiskarsocka 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar